Creatieve therapie dans- en beweging

Samenvatting

Dans- en bewegingstherapie is een vorm van psychotherapie die beweging gebruikt voor het bevorderen van de sociale, cognitieve, emotionele en fysieke ontwikkeling van kinderen en jongeren. Ook het meer effectief maken van communicatie of het versterken van het zelfbeeld, valt onder de doelstellingen van danstherapie.

Meer info

Dans en beweging is de lichamelijke expressie van een geestelijke, innerlijke wereld. In dans en beweging geeft een persoon vorm aan gedachten, gevoelens, fantasieën en verlangens. Niet in woorden maar in abstracte dansbewegingen. Maar ook omgekeerd: door het lichaam in beweging te brengen komt een individu in contact met zichzelf en de eigen innerlijke wereld. 
Binnen deze therapievorm staat het ‘doen en ervaren’ centraal.   
Gebeurtenissen en belevingen die een persoon meemaakt, worden in het lichaam opgeslagen en bepalen mede hoe iemand zich voelt.  Daarom is het belangrijk dat de therapeut eerst een veilig en vertrouwd kader uitbouwt waarin het kind/ de jongere leert om via dans- en beweging vorm te geven aan innerlijke processen. Van daaruit kan op zoek gegaan worden naar talenten en krachten als basis om het zelfvertrouwen en zelfbeeld versterken. 
Dans – en bewegingstherapie is geschikt voor de behandeling van diverse lichamelijke, emotionele, sociale, psychologische en psychiatrische klachten. Dergelijke klachten zijn altijd terug te zien in het lichaam en in de beweging. Daardoor zijn ook via het lichaam en de beweging veranderingen op gang te brengen.